Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeVermogensbeheer › Accountants adviseren weg van de minste weerstand

donderdag 26 april 2018

Accountants adviseren weg van de minste weerstand

11 april - door: in: Vermogensbeheer

Vandaag sprak ik een relatie van ons over vermogensbeheer. Wij hebben elkaar al meerdere keren gesproken over de verschillende mogelijkheden van vermogensbeheer. Hij heeft vermogen in een Beheer BV en daarnaast nog een vermogen in de privésfeer (box 3). In beide gevallen staat het vermogen op een spaarrekening met een rentevergoeding van circa 2%. Reden voor het contact met ons is dat hij vindt dat de rentevergoeding te laag is en zoekt daarom een alternatief.

Tijdens onze eerdere gesprekken hebben wij de verschillen in de vermogensbeheer-wereld besproken en zodoende hebben wij hem een aantal vermogensbeheerders geadviseerd op basis van zijn wensen, eisen en doelstellingen. Uit de gesprekken kwam een hele duidelijke match naar voren, waarbij een goed alternatief werd geboden op zijn spaarrekening. Een en ander had hem erg geprikkeld en wilde alles nog eens goed laten bezinken. Tevens wilde hij dit ook nog overleggen met zijn accountant aangezien hij er ook wel verstand van zou hebben.

Vandaag dus, werd ik gebeld door deze relatie met de mededeling dat zijn accountant hem had geadviseerd om alles liquide te houden en te laten zoals het nu is. Een erg vreemd advies, als je het mij vraagt. Je kunt hier een simpele rekensom op los laten: rente op de spaarrekening is 2%, inflatie is 3% en de vermogensrendementsheffing (box 3) is 1,2%. Dit betekent dat het vermogen jaarlijks 2,2% in waarde daalt, zij het in relatieve vorm. Om nog maar niet te spreken over de belasting die je betaald over de rente die hij ontvangt (1,2% / 2% = 60%).

Makkelijk advies, weinig weerstand

Het valt ons op dat, wanneer het over vermogensbeheer gaat, accountants zich vaak mengen in de keuze die een belegger wil maken. Niet omdat de accountant hier iets over te zeggen wil hebben, maar omdat hij voor het blok wordt gesteld met de vraag wat het verstandigst is om te doen. Het betreft hier een vraag buiten zijn vakgebied en dus één waar een accountant in de regel geen antwoord op heeft.

Eigenlijk is de vraag die onze relatie aan zijn accountant stelt een gewetensvraag. De accountant kan hier immers geen goed advies geven omdat het niet zijn vakgebied is. Als hij geen advies geeft stelt hij eigenlijk zijn klant teleur en als hij wel een advies geeft dan kan hij daar later door zijn klant op worden aangekeken als de vermogensbeheerder niet het gewenste resultaat oplevert en zet hij de relatie met zijn klant dus op het spel. Reden te meer voor hem om te kiezen voor de middenweg, deze biedt hem immers de minste weerstand. De keuze om het vermogen op een spaarrekening aan te houden komt niet van hem, maar is eerder door zijn klant zelf gemaakt.

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook