Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeAlgemeen › AFM: Oppassen voor Signaalaanbieders

donderdag 26 april 2018

AFM: Oppassen voor Signaalaanbieders

13 mei - door: in: Algemeen

Autoriteit Financiële markten (AFM) waarschuwt  voor grote risico’s van signaalaanbieders. De AFM schrijft in een persbericht naar beleggers toe zeer voorzichtig te zijn in het opvolgen van tips van zogenoemde signaalaanbieders op internet. Op internet groeit het aanbod van deze diensten snel. In Nederland zullen er naar schatting rond de 35 aanbieders zijn.  Deze partijen stellen tegen betaling beleggers op de hoogte van beursnieuws met daaraan gekoppelde. Vaak worden zeer hoge rendementen belooft en worden er hoge kosten in rekening gebracht.

Signaalaanbieders

Vooral in de Verenigde Staten zijn signaalaanbieders zeer populair,  terwijl de opmars in Nederland pas een paar jaar bezig is. De aanbieders stellen haar klanten voornamelijk op de hoogte van eventuele koopsignalen door middel van smsjes. Als de belegger het advies opvolgt kan dit vaak worden uitgevoerd door de versturende partij. Hier brengt een signaalaanbieder kosten voor in rekening. Ook worden er door de signaalaanbieder maandelijks kosten in rekening gebracht voor het versturen van de handelsadviezen.

Signaalaanbieders hebben geen vergunningplicht en staan niet onder toezicht van de AFM. Door aanhoudende klachten voelt de toezichthouden zicht toch gedwongen met een statement te komen omtrent deze signaalaanbieders. Zo valt de AFM onder andere over het feit dat sommige signaalaanbieders verdienen per opgevolgd handelsadvies. Dit zorgt ervoor dat de prikkel van de aanbieder niet meer in belang van de klant is maar voor eigen financiële gewin. Ook stelt de AFM dat het de vraag is of de ‘inside tips’ opwegen tegen de hoge kosten. Het is belangrijk en goede afweging te maken tussen de kosten en het geboden rendement. Volgens de AFM beloven de signaal aanbieders ook ‘onrealistisch hoge’ rendementen.

Geen Maatwerk

Signaalaanbieders baseren voornamelijk de handelstips op eigen ontwikkelde computermodellen. Deze modellen zijn algemeen van aard en gebruiken informatie die voor de gehele markt beschikbaar is. De output van een model kan zeker nuttig zijn maar is niet toegespitst op de situatie van een individuele belegger. Dit is niet te vergelijken met persoonlijke vermogensbeheerder of adviseur die wel persoonlijk advies kan geven. Ook zijn hierdoor de voorgeschotelde risico’s anders dan deze werkelijk bij de persoon zelf zijn.

De toezichthouden roept beleggers op misstanden te melden bij meldpunt Financiële markten. 

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook