Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

home › auteur: Richard Abma

donderdag 26 april 2018

Economische groei op komst?

22 augustus - door: in: Beleggen

De economische groei in Europa lijkt wat aan te trekken als ik kijk naar de laatste cijfers over het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Duitsland en Frankrijk. Er is weer wat groei. Toch ben ik er niet van overtuigd dat dit doorzet de komende kwartalen. Een van de redenen hiervoor is dat de kredietverlening aan particulieren in Europa sterk krimpende is sinds het begin van dit jaar.

De consensus onder wetenschappers is over het algemeen dat kredietgroei nodig is voor een duurzaam herstel van een economie. Dat is ook wel begrijpelijk aangezien het Bruto Binnenlands Product van een land gemiddeld voor meer dan 50 procent wordt bepaald door consumptieve bestedingen. Meer krediet aan particulieren leidt tot meer bestedingen en een hoger BBP.

In de figuur is te zien dat eind 2007 de kredietgroei haar maximale punt heeft bereikt. Sindsdien is de groei van consumptief krediet dalende en nu zelfs omgeslagen naar krimp. Alle stimulering door de Europese Centrale Bank (ECB) en de lokale overheden ten spijt blijft het krediet niet vloeien binnen de Eurozone. Volgens een onderzoek van de Bank of International Settlements (BIS) is dat nog niet eens zo erg zolang de valuta van een land dan maar devalueert.

En daar ligt nu juist voor Europa het probleem. De Zuid-Europese landen hebben het meest last van de krimp van krediet maar kunnen hun valuta niet devalueren aangezien ze de Euro als valuta hanteren. De Noord-Europese landen hebben minder last van krimpende kredietverlening en hebben zelfs profijt van een relatief goedkope Euro. De Duitse mark bijvoorbeeld zou een veel sterkere munteenheid zijn geweest dan de Euro nu is. Dit brengt Duitsland een groot voordeel wat betreft de export van goederen.

Voor Europa als geheel is deze scheve verdeling van belangen ongunstig. Een correct monetair beleid voeren voor alle landen binnen de Euro is namelijk onmogelijk. Zuid-Europa heeft baat bij een devaluatie van de Euro waar de Noord-Europese landen dit niet nastreven omdat deze landen er al voldoende van profiteren en de inflatie niet willen aanwakkeren die vaak komt kijken bij devaluaties. Dit resulteert in mijn ogen in een zwak monetair beleid van de ECB en zorgt er alweer bijna twee jaar voor dat de Europese economie aan het krimpen is.

En de grootste economische uitdagingen moeten nog komen nu de economische groei in de BRIC (Brazilië, Rusland, India, China) landen hapert. Voor het eerste sinds jaren dragen de ontwikkelde landen meer bij aan de groei wereldwijd. Ook zal de Federal Reserve haar ruime monetaire beleid het komende jaar .. › lees meer

Richard Abma

Partner

www.ohv.nl/vermogensbeheer

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financiële markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen van een kwantitatief beleggingsmodel waar hij nu zijn beleggingsstrategieën op baseert. Met behulp van dat model won hij onder andere de Turbo-beleggingscompetitie De Slimste Belegger in 2006.

Economische groei op komst?

22 augustus 2013
door: in: Beleggen

De economische groei in Europa lijkt wat aan te trekken als ik kijk naar de laatste cijfers over het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Duitsland en Frankrijk. Er is weer wat groei. Toch ben ik er niet van overtuigd dat dit doorzet de komende kwartalen. Een van de redenen hiervoor is dat de kredietverlening aan particulieren in › lees meer

Kan het Japanse beleid een valuta crisis in Azië veroorzaken?

22 april 2013
door: in: Beleggen

Het nieuw ingevoerde Japans monetaire verruimingsbeleid zorgt voor een wijziging van belangen tussen de Aziatische landen onderling. De minister van Financiën van Zuid Korea gaf vorige week nog aan dat de devaluatie van de Yen meer pijn veroorzaakt dan de bedreigingen van Noord Korea. Landen als Zuid Korea exporteren hi › lees meer

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook