Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeBeleggen › Bring back the punch bowl

donderdag 26 april 2018

Bring back the punch bowl

31 juli - door: in: Beleggen

Een voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de FED zei eens dat het de taak van een centrale bank is “to take away the punch bowl just as the party gets going,” . Dit is wat de huidige president van de FED deed in juni. Hij bedierf het feestje op de financiële markten door te vertellen dat de FED dit jaar minder obligaties op gaat kopen als zichtbaar wordt dat de economie in de Verenigde Staten verder hersteld. Daarmee leek het feestje voorbij en markten lieten een aanzienlijke correctie zien.

In juli was het de heer Draghi, de president van de ECB die de punch bowl weer naar binnen bracht en vertelde dat het feestje nog wel even verder kan gaan. In een persconferentie liet hij weten dat de ECB de rente laag zal houden voor een langere periode. Dit leidde tot een herstel op zowel de aandelenmarkten als op de obligatiemarkten. Het is opvallend hoe Draghi in staat is de markten te sturen met alleen woorden en zonder daden. Vorig jaar juli liet hij op een persconferentie weten dat de ECB “whatever it takes” zou doen om de euro te steunen. Alleen door die woorden herstelde het vertrouwen in de Euro. Draghi beloofde toen dat hij desnoods onbeperkt obligaties van landen die al steun hadden gekregen zou kopen. Sindsdien heeft de ECB geen enkele aankoop gedaan, deze woorden waren al genoeg. Overigens is de afgelopen weken wel gebleken dat de problemen in het zuiden van de Eurozone nog niet achter de rug zijn. Politieke problemen in Portugal en beschuldigingen van corruptie in Spanje zorgen voor onrust op de markten maar tot nu toe heeft dit niet tot grote problemen geleid.

De aandelenmarkten hebben hun aandacht verlegd van de macro economische ontwikkelingen naar de ontwikkelingen bij bedrijven. Het kwartaalcijferseizoen is weer begonnen. Hoewel het seizoen nog pril is zijn de eerste cijfers bemoedigend. De verwachtingen van analisten waren niet hooggespannen. Het grootste deel van de bedrijven die tot nu toe cijfers hebben gepubliceerd doen het beter dan de verwachtingen van de analisten. Daarbij wordt vaak wel meer naar de omzet dan naar de winst gekeken; als de omzet lager is dan verwacht wordt dit negatief gewaardeerd door de markt.

De Europese obligatiemarkten zijn weer voor een belangrijk deel hersteld na de rentestijging in mei en juni. In de Verenigde Staten is de rente, na de stijging in mei en juni, nog wel gedaald maar is nu bijna één procent hoger dan eind april. Eind april bedroeg de 10 jaars rente in de VS nog 1,6%. Na de toespraak van Bernanke in mei steeg de rente daar tot 2,75% en daarna heeft er een beperkte daling plaatsgevonden tot 2,5%.

In 1990 bereikte de rente een hoogtepunt van meer dan 9% in Europa en sindsdien is de rente eigenlijk alleen maar gedaald, weliswaar onderbroken door korte perioden van rentestijging. De vraag is natuurlijk of het dieptepunt in de rente nu is bereikt of dat we meer aan scenario moeten denken als in Japan, waar de rente al een aantal jaren tussen de 1% en de2% beweegt. Onze verwachting is dat de rente niet of nauwelijks meer zal dalen, aangezien de reële rente in Europa al negatief is. Echter de ECB heeft al aangegeven de geldmarktrente nog lang laag te houden. Omdat de rente voor korte looptijden hierdoor laag blijft verwachten wij dat de rentestijging ook voor langere looptijden voorlopig beperkt blijft. Anderzijds blijkt wel dat de Europese rente en de Amerikaanse rente sterk met elkaar mee bewegen. Als de rente in de VS stijgt dan zal dat de Europese rente mee omhoog trekken. Wij verwachten dat de rentestijging zal komen als de Amerikaanse economie laat zien dat er echt weer sprake is van groei en de werkloosheid daalt tot onder de 7%. Wij denken dat dit nog wel een aantal maanden op zich laat wachten. Maar de markten hebben de afgelopen twee maanden laten zien dat onzekerheid kan leiden tot aanzienlijke koerscorrecties.

 

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook