Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeAlgemeen › “Consument moet weer centraal komen te staan bij banken’’

donderdag 26 april 2018

“Consument moet weer centraal komen te staan bij banken’’

1 juli - door: in: Algemeen

Er is veel gaande in de financiële wereld op dit moment. Zijn Banken nu druk bezig te kunnen voldoen aan de Basel-3 norm, zo zijn ze ook bezig met aanpassing van de verdienmodellen van financiële producten en diensten op last van nieuwe wet- en regelgeving. Kortom banken zijn druk om weer op een gezonde manier toekomstbestendig te worden. De Commissie Structuur Nederlandse Banken, onder leiding van oud Rabo-topman Herman Wijffels, vindt dat banken de consument weer centraal moeten stellen. Een hypotheekpolis of een pensioenproduct moet duidelijk en simpel zijn zodat klanten het makkelijk kunnen vergelijken.

Onlangs werd bekend dat de commissie wil dat mensen die een huis kopen hun spaargeldb in de woning stoppen. Zo zou de maximale hypotheek moeten worden beperkt tot 80% van de waarde van de woning. De commissie zou deze regel als nieuwe regel willen introduceren zodra de huizenmarkt weer is aangetrokken. Om een voorbeeld te geven, een gemiddelde woning bedraagt op dit moment circa € 206.000,-. Dit betekent dat de koper ruim € 40.000,- in de woning moet steken.

Buitenlandse investeerders

De totale Nederlandse hypotheekschuld is aanzienlijk groter dan in andere Europese landen. Hierdoor deinzen buitenlandse investeerders terug om fors te investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Doordat huizenkopers hun spaargeld in hun woning stoppen hoopt de commissie de risico’s voor investeerders te verminderen en zodoende de hypotheekmarkt weer vlot te trekken.

De risico’s die banken lopen zullen moeten worden beperkt. Zo zouden banken geen risico meer mogen aangaan als er geen relatie is met het bedienen van de klant. Zouden ze dit wel doen, dan moeten deze activiteiten in een andere instelling moeten worden ondergebracht, dus een scheiding tussen een consumenten- en een zakenbank. Komt een bank dan in de problemen dan heeft dat verder geen gevolgen voor de consument.

Kapitaalbuffers

Volgens de Basel-3 norm moeten de kapitaalbuffers van banken aanzienlijk worden versterkt. Dit zal sneller moeten gebeuren dan nu is voorzien. Er zal goed moeten worden gekeken naar de kwaliteit van de bezittingen van de banken. Als het nodig is zullen de buffers moeten worden versterkt.

Bron: NOS

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook