Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeAlgemeen / Vermogensbeheer › Dijsselbloem: ‘Dienstverlening beleggingsinstellingen zorgwekkend’

donderdag 26 april 2018

Dijsselbloem: ‘Dienstverlening beleggingsinstellingen zorgwekkend’

1 april - door: in: Algemeen Vermogensbeheer

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deed deze uitspraak na een aantal vragen van SP-kamerlid Markies. De tweede kamervragen over de beleggingsinstellingen werden gesteld vanwege een onlangs verschenen rapport van de AFM over de kwaliteit van beleggingsinstellingen. Hieruit bleek dat vermogensbeheerders weinig tot geen stappen hebben ondernomen na een aanbeveling omtrent dienstverlening van de AFM in 2011.

In het onlangs verschenen onderzoek deed de AFM onderzoek bij dertien beleggingsinstellingen en banken en kwam tot de conclusie dat de dienstverlening ver beneden peil is. Deze dertien vermogensbeheerders bezitten naar inschatting van de AFM ongeveer 70% van de markt. Beleggingsinstelling bleken onvoldoende rekeningen te houden met een passend beleggingsbeleid bij de klant. Hiernaast wisten de vermogensbeheerders niet goed een passend risicoprofiel bij de klant toe te passen en niet goed de wensen van de klant te monitoren.

Dijsselboems reactie op de vragen was: “Uit het onderzoek van de AFM komt naar voren dat banken en beleggingsondernemingen de kwaliteit van beleggingsdienstverlening dienen te verbeteren. Dat vind ik zorgwekkend. De banken en beleggingsondernemingen hebben erkend dat verbeteringen noodzakelijk zijn en hebben toegezegd dat zij deze verbeteringen zullen doorvoeren. Een aantal partijen heeft al verbetermaatregelen doorgevoerd.” “Uit het onderzoek blijkt dat in een deel van de onderzochte dossiers sprake is van passend advies en in andere gevallen niet. Ik vind dat zorgwekkend en ik ben blij dat de AFM dit serieus neemt en dit blijft monitoren en handhaven”aldus de minister van Financiën.

De AFM nam vooral vermogende klanten mee in de onderzochte dossiers. Vooral de vermogende klanten werden onderzocht aangezien hierbij de dienstverlening vermogensbeheer veelal complexer is dan bij minder vermogende klanten. Dijsselbloem nam uit het onderzoek van de AFM aan dat de resultaten voor van minder vermogende klanten niet veel beter zal zijn.

Bron:     “Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlenin, AFM 2014.

                “Beantwoording tweede kamervragen Merkies, tweede kamer”

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook