Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeBeleggen › Economische groei op komst?

donderdag 26 april 2018

Economische groei op komst?

22 augustus - door: in: Beleggen

De economische groei in Europa lijkt wat aan te trekken als ik kijk naar de laatste cijfers over het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Duitsland en Frankrijk. Er is weer wat groei. Toch ben ik er niet van overtuigd dat dit doorzet de komende kwartalen. Een van de redenen hiervoor is dat de kredietverlening aan particulieren in Europa sterk krimpende is sinds het begin van dit jaar.

De consensus onder wetenschappers is over het algemeen dat kredietgroei nodig is voor een duurzaam herstel van een economie. Dat is ook wel begrijpelijk aangezien het Bruto Binnenlands Product van een land gemiddeld voor meer dan 50 procent wordt bepaald door consumptieve bestedingen. Meer krediet aan particulieren leidt tot meer bestedingen en een hoger BBP.

In de figuur is te zien dat eind 2007 de kredietgroei haar maximale punt heeft bereikt. Sindsdien is de groei van consumptief krediet dalende en nu zelfs omgeslagen naar krimp. Alle stimulering door de Europese Centrale Bank (ECB) en de lokale overheden ten spijt blijft het krediet niet vloeien binnen de Eurozone. Volgens een onderzoek van de Bank of International Settlements (BIS) is dat nog niet eens zo erg zolang de valuta van een land dan maar devalueert.

En daar ligt nu juist voor Europa het probleem. De Zuid-Europese landen hebben het meest last van de krimp van krediet maar kunnen hun valuta niet devalueren aangezien ze de Euro als valuta hanteren. De Noord-Europese landen hebben minder last van krimpende kredietverlening en hebben zelfs profijt van een relatief goedkope Euro. De Duitse mark bijvoorbeeld zou een veel sterkere munteenheid zijn geweest dan de Euro nu is. Dit brengt Duitsland een groot voordeel wat betreft de export van goederen.

Voor Europa als geheel is deze scheve verdeling van belangen ongunstig. Een correct monetair beleid voeren voor alle landen binnen de Euro is namelijk onmogelijk. Zuid-Europa heeft baat bij een devaluatie van de Euro waar de Noord-Europese landen dit niet nastreven omdat deze landen er al voldoende van profiteren en de inflatie niet willen aanwakkeren die vaak komt kijken bij devaluaties. Dit resulteert in mijn ogen in een zwak monetair beleid van de ECB en zorgt er alweer bijna twee jaar voor dat de Europese economie aan het krimpen is.

En de grootste economische uitdagingen moeten nog komen nu de economische groei in de BRIC (Brazilië, Rusland, India, China) landen hapert. Voor het eerste sinds jaren dragen de ontwikkelde landen meer bij aan de groei wereldwijd. Ook zal de Federal Reserve haar ruime monetaire beleid het komende jaar terugschroeven en beginnen met het verminderen van het opkopen van Amerikaanse staatsobligaties.

Dit alles zal de economische groei voor opkomende en ontwikkelde landen wereldwijd verder onder druk zetten. De meeste negatieve invloed kan zich doen gelden aan de kant van de aandelen. Deze beleggingscategorie presteert bij de opkomende landen al erg matig dit jaar. Voor de gevestigde economieën lijkt het ook tijd om te corrigeren naar reële niveaus. Dit kan zomaar 20 tot 30 procent onder de huidige koersniveaus zijn.

 

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook