Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeFiscaal › Is sociaal akkoord echt zo sociaal?

donderdag 26 april 2018

Is sociaal akkoord echt zo sociaal?

12 april - door: in: Fiscaal

Fantastisch! Er is een sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers. Iedereen blij, want ‘we kunnen weer verder!’ Tal van zaken worden geregeld, tal van ballonnetjes worden doorgeprikt en tal van belangengroepen, politieke partijen en anderszins betrokken partijen duikelen de komende tijd over elkaar heen om commentaar te geven.

Het onderdeel van het akkoord dat mij het meeste in het oog springt, is de afspraak dat werknemers door middel van een maandelijkse bijdragen kunnen ‘sparen’ voor het derde jaar WW-uitkering.

Geweldig natuurlijk, maar ik vraag me af; wie wordt er nu wijs van zo’n deal? Als je ouder dan 50 bent en wellicht in het komende jaar of komende jaren de laan uit wordt gesodemieterd, ben je erbij gebaat. Als je jong en ambitieus bent zie ik het toch vooral als een manier om je nog meer geld uit je toch al vaak lege zak te kloppen. Als je namelijk jong en ambitieus bent heb je hier mijns inziens helemaal niets aan! Om voor het derde jaar WW in aanmerking te komen zul je toch eerst een jaar of 25 gewerkt moeten hebben! Wie dan leeft, die dan zorgt luidt het adagium toch?

Nú heb je als jonge professional te maken met het moeizaam vinden van een baan, werkgevers die je bij salarisonderhandelingen een mager, ononderhandelbaar, voorstel doen, moeite om een huis te kopen omdat banken niets financieren en als klap op de vuurpijl het vooruitzicht van een gapend pensioengat omdat premies niet op te hoesten zijn en je waarschijnlijk nooit wat van je zuurverdiende pensioencentjes zult zien omdat tegen de tijd dat je met je 75ste met pensioen mag, geen pensioenverzekeraar meer bestaat. Ordinair koopkrachtverlies mijns inziens en ik zie niet hoe dat de economie ten goede komt.

Nee, ‘sociaal’ kan ik het niet noemen, ‘overleg’ hebben de praatgrage bestuurders ongetwijfeld gevoerd, maar mijns inziens zorgen de heren en dames van het sociaal overleg hier toch vooral weer voor de ‘oudere’ werknemer die in het verleden al wat leuke winsten heeft gemaakt met verkochte huizen en inmiddels praktisch hypotheekvrij woont, ruimhartige arbeidsvoorwaarden heeft bedongen in de tijd dat dit nog allemaal kon en rustig voortkabbelt richting de pensioendatum. De ‘catch’ voor jongere generaties zie ik niet zo gauw.

Ik vraag me af of er ook maar iemand van jonger dan 25 aan de onderhandelingstafel heeft gezeten? Vast wel, maar dan waarschijnlijk als notulist…

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook