Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeBeleggen › Kan het Japanse beleid een valuta crisis in Azië veroorzaken?

donderdag 26 april 2018

Kan het Japanse beleid een valuta crisis in Azië veroorzaken?

22 april - door: in: Beleggen

Het nieuw ingevoerde Japans monetaire verruimingsbeleid zorgt voor een wijziging van belangen tussen de Aziatische landen onderling. De minister van Financiën van Zuid Korea gaf vorige week nog aan dat de devaluatie van de Yen meer pijn veroorzaakt dan de bedreigingen van Noord Korea. Landen als Zuid Korea exporteren hierdoor minder waardoor ze ook sterk geneigd zijn hun valuta te laten devalueren. Export bepaald ongeveer de helft van het jaarlijks bruto binnenlands product van dergelijke landen.

Een hieruit voortvloeiende valuta crisis zal negatieve gevolgen hebben voor de economische groei van de wereldeconomie. In 1997 was de yen zwakte ook de reden voor een valuta crisis in Azië. In 1998 versnelde daar toen de crisis die snel vat kreeg op Westerse economieën. Het is daarbij een tegenstrijdig beleid dat de Bank of Japan voert. Met een doelstelling om 2 procent inflatie te creëren kan de rente op Japanse obligaties daar snel oplopen als het nieuwe beleid effect sorteert. Gezien de torenhoge schulden die het land heeft zal ze direct de monetaire verruiming weer teniet moeten doen. Vooral ook omdat het grootste deel van de Japanse staatsschuld erg kort uitstaat. Ongeveer 50 procent van de totale uitstaande Japanse schuld vervalt de komende 5 jaar. Dan praat ik over ongeveer 4 biljoen Euro, oftewel 4000 miljard euro.

Inmiddels is ook de Chinese Yuan alweer opgelopen van 12 naar 16 Yuan per Yen. China is het meest gevoelige export land van deze emerging markets. Als daardoor de groei in China verder terugvalt, heeft dat ook impact op andere werelddelen. Jens Weidmann van de bundesbank zinspeelde al op monetaire verruiming als de situatie verder verslechtert.

De dalende rente in de periferie landen lijkt een van de weinige positieve punten dat wordt veroorzaakt door de monetaire verruiming in Japan. De stortvloed aan nieuw geld zorgt voor meer druk op de rentes. Ook Noord Europese rentes dalen steeds verder. De Duitse 10-jaars rente is onder de 1,25 procent gezakt. Door de monetaire verruimingen dalen rentes steeds verder. Economisch is het vanuit Spanje, Frankrijk en Italië in ieder geval niet te verklaren. Werkloosheid is en blijft historisch hoog, industriële productie daalt nog altijd met procenten per jaar en de economieën daar krimpen ook dit jaar weer verder.

Het lijkt alsof macro economische cijfers wereldwijd verslechteren terwijl aandelen hier zich nog weinig van aantrekken. Bedrijfstechnisch houden bedrijven hun winst wel op peil maar zie je afnemende omzetten. Dat tekent de mindere bestedingsbereidheid van bedrijven en consumenten. Historisch gezien is de periode die gaat komen een zwakke tijd op de aandelenmarkten. De beleggers spreuk Sell in May en Go Away kennen we allemaal wel en naar mijn inzicht kan dit ook dit jaar wel weer eens een hele waardevolle spreuk zijn. Ik ben van mening dat de AEX index nog wel eens onder de 300 punten kan belanden dit jaar.

 

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook