Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeFiscaal › Kort uitstel voor ondernemers, scherpte is geboden!

donderdag 26 april 2018

Kort uitstel voor ondernemers, scherpte is geboden!

1 oktober - door: in: Fiscaal

Met inwerkingtreding per 1 januari 2013 heeft de Staatssecretaris besloten (BLKB 2013 1963/M) dat aan ondernemers die daaraan behoefte hebben kort uitstel van betaling wordt verleend voor de duur van maximaal 4 maanden. Het idee hierachter is dat de ondernemer in deze tijden van economisch zwaar weer middelen kan aanwenden om de onderneming draaiende te houden en dat hij die gelden niet bij de Belastingdienst hoeft af te storten.

Naar mijn mening in essentie een goed besluit en in mijn praktijk zie ik met enige regelmaat het verzoek om dit uitstel voorbij komen.

Om een verzoek te kunnen indienen is wel een zogenaamde ‘geldige titel’ nodig. Dat is, in het geval een aangiftebelasting niet tijdig betaald wordt, de naheffingsaanslag. Standaard wordt bij het opleggen van de naheffingsaanslag wegens het niet betalen van de belasting op aangifte een betaalverzuimboete opgelegd. De grond hiervoor is te vinden in art. 67c AWR in samenhang met het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst 1998.

Wat mij nu bevreemdt aan deze gang van zaken is op zich niet dat de betaalverzuimboete wordt opgelegd, de inspecteur weet immers op het moment van opleggen van de naheffingsaanslag niet dat de belastingplichtige een beroep wil doen op het besluit, in het bijzonder art. 25.6.2D., echter wél dat nádat het korte uitstel op verzoek door de ontvanger is verleend, de boete niet ambtshalve wordt vernietigd, althans niet in alle gevallen.

In de praktijk zie ik dat de ontvanger geregeld uitstel verleend voor de naheffingsaanslag inclusief de betaalverzuimboete en ik meen dat de Staatssecretaris dit niet beoogd heeft met de versoepeling van de Leidraad Invordering 2008 op dit punt.

Het is onlogisch dat als je ondernemers tegemoet wilt komen met uitstel, je ze wel een boete laat betalen wegens het niet-betalen. Navraag leert dat het ook de bedoeling is dat de boete ambtshalve wordt verminderd, maar in de praktijk gebeurt dit zeker niet altijd. Scherpte is derhalve geboden!

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook