Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeFiscaal › Eigen BV interessant bij ontslagvergoeding?

donderdag 26 april 2018

Eigen BV interessant bij ontslagvergoeding?

21 mei - door: in: Fiscaal

Heeft u een ontslagvergoeding ontvangen dan heeft u een aantal fiscale mogelijkheden met het vermogen. U kunt het direct uit laten keren in een bedrag ineens; De Gouden Handdruk uitstellen (via een uitgestelde periodieke uitkering); Aanvulling van uw inkomen (via een direct ingaande periodieke uitkering); Een stamrecht B.V. oprichten.

In dit artikel staan we kort stil bij de laatste mogelijkheid.

Wanneer is een stamrecht B.V. oprichten interessant?

De oprichting van een stamrecht BV is aantrekkelijk wanneer u een Gouden Handdruk krijgt vanaf ongeveer € 50.000. Bij circa € 50.000 of hoger wegen de kosten van het oprichten van de BV en de jaarlijks terugkerende kosten (bijvoorbeeld een jaarrekening, en de verzorging van de aangifte vennootschapsbelasting van de BV) op tegen de kosten die u maakt bij het aankopen van een lijfrenteverzekering of direct ingaande lijfrente. Veelal zien mensen af van het oprichten van een stamrecht BV vanwege de grote (terugkerende) inspanningen die het met zich meebrengt. Onderbrenging van uw Gouden Handdruk in een stamrecht BV levert u echter ook veel flexibiliteit op. En door de komst van de flex-BV is de oprichting stukken gemakkelijker geworden. Ook is een volledige jaarrekening op laten stellen formeel bezien wel noodzakelijk maar praktisch bezien meestal overbodig en volstaat een korte toelichting bij de aangifte vennootschapsbelasting.

Hoe werkt een stamrecht B.V.?

U richt een stamrecht B.V. op en uw (ex-)werkgever stort de Gouden Handdruk direct op de rekening van de stamrecht BV. Vervolgens bepaalt u zelf op welke manier het geld van de gouden Handdruk belegd wordt. Het grote voordeel van de stamrecht BV, in vergelijking met het aankopen van een lijfrenteverzekering of direct ingaande lijfrente, is de hoge mate van flexibiliteit met betrekking tot het kapitaal. U behoudt namelijk zeggenschap over het kapitaal en bepaalt het beleggingsbeleid van de stamrecht BV.  Met name voor de ervaren belegger die in korte tijd vaak de belegging van de Gouden Handdruk wil aanpassen is de stamrecht BV een aantrekkelijke optie. Daarnaast heeft u bijvoorbeeld ook de mogelijkheid in privé geld te lenen van de BV voor de financiering van uw eigen woning. Daardoor kunt u met relatief weinig risico een mooi rendement behalen met uw vermogen en behoud u de aftrek van de rente voor uw hypotheek.

Fiscale consequenties

De Gouden Handdruk die op de rekening van de stamrecht B.V. wordt gestort blijft onbelast. Op basis van een overeenkomst tot het doen van periodieke uitkeringen zal het stamrecht uiteindelijk uitkeringen gaan verstrekken die wel belast zijn.

Door de uitkeringen slim te plannen kunt u wellicht optimaal gebruik maken van de toeslagen zoals o.a. zorgtoeslag en huurtoeslag. Ook kunt u in een bepaald jaar een laag inkomen creëren door van beschikbaar vermogen in prive te leven. Vervolgens kan uw inkomen worden gemiddeld over 3 jaren waardoor u de belasting uit een hoog jaar gedeeltelijk terug kunt krijgen.

Conclusie

Een stamrecht B.V. biedt veel mogelijkheden tot planning van uw rendement en belastingpositie. Beoordeel deze mogelijkheid dan ook serieus voordat u definitief beslist wat u met uw gouden handdruk gaat doen.

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook