Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeVermogensbeheer › Sparen is gevaarlijk!

donderdag 26 april 2018

Sparen is gevaarlijk!

10 april - door: in: Vermogensbeheer

Sparen vandaag de dag is risicovol, zeker als we het hebben over het gedeelte boven de 100.000,-  Daaronder geldt natuurlijk het depositogarantiestelsel, waarbij banken onderling hebben afgesproken spaarders tot een ton te ‘ vrijwaren voor verliezen’ in geval van een faillissement.  Maar boven die grens, hoe risicovol is sparen dan eigenlijk?

Bankrun?

Op het moment van schrijven gaan vandaag de banken in Cyprus na een week weer open. Waar diverse buitenlandse cameraploegen zich op locaties net voor de banken hebben geposteerd, hoogstwaarschijnlijk om de kijker in hun thuisland te laten hyperventileren bij het zien van de bankrun, blijft deze uit.  Hoogstwaarschijnlijk komt dit doordat door een ingestelde beperking slechts 300, – kan worden opgenomen per dag. Je volledige spaargeld in een oude sok stoppen kan dus niet eens, al zou men dat in Cyprus wellicht wel graag willen.

Dat ook in andere landen, waaronder hier in Nederland, geen paniek ontstaat, betekend niet dat u geen actie hoeft te ondernemen. Wat Cyprus en de reddingsactie onder leiding van Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem ons duidelijk heeft gemaakt is dat banken niet zomaar meer gered gaan worden door de (Europese of Nederlandse) belastingbetaler. Nee, in het vervolg zullen wellicht de spaartegoeden tot 100.000 in lijn met het depositogarantiestelsel apart gezet worden en bent u boven deze grens uw spaargeld kwijt.

Hoe banken werken

Maar Cyprus is Nederland niet hoor ik u denken! En daarom wil ik u graag nog herinneren aan de Icesave-  en DSB Bank affaires in eigen land.  Tevens wil ik u wijzen op de werkwijze van Banken en dan in het bijzonder op hun kernkapitaal, met een moeilijke term hun Tier-1 kapitaal. Dit is de buffer die banken moeten aanhouden om eventuele verliezen te kunnen opvangen. Veel banken hanteren een tier-1 ratio van rond de 10%. Met andere woorden, van iedere 100 euro spaargeld die u parkeert bij de bank, wordt 90 euro uitgeleend en 10 euro opzij gezet. Alleen die 90 euro die wordt uitgeleend komt bij iemand anders op een spaarrekening te staan en ja, u snapt het al, daarvan wordt weer 81 euro uitgeleend en 9 euro opzij gezet. Doorgerekend zou uw initiële 100 euro wel circa 10 x worden uitgeleend. Dit maakt banken tot zeer risicovolle bedrijven waarbij met een flinke hefboom wordt gewerkt en het spaar- en uitleensysteem dat wordt gehanteerd is gebaseerd op een enorm vertrouwen. Wanneer het slechter gaat met een bank, er verliezen optreden en steeds meer spaarders hun vermogen weghalen smelt het bufferkapitaal (tier-1) als sneeuw voor de zon. Daarom ook mijn vraag aan u: Waarom zoveel spaarvermogen toevertrouwen aan zulke risicovolle bedrijven tegen een zeer laag rentepercentage?

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook