Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeVermogensbeheer › Vermogensbeheer in Nederland aan vooravond grote veranderingen

donderdag 26 april 2018

Vermogensbeheer in Nederland aan vooravond grote veranderingen

“Het is onrustig in de markt van vermogensbeheer en ik verwacht dat 2013 een jaar wordt waar er een hoop gaat gebeuren op het gebied van overnames, fusies of faillissementen”  zegt Ralf op de Weegh, directeur van De Beleggingsassistent, een advieskantoor op het gebied van vermogensbeheer.  Deze uitspraak baseert hij op een aantal ontwikkelingen.

Overnames

“Allereerst zijn daar de recente overnames zoals bijvoorbeeld die van de private bankingtak van SNS Securities door Bank Ten Cate & Cie, GE Artesia  Bank door Staalbankiers en de op handen  zijnde verkoop van Robeco door de Rabobank.”  Maar uit betrouwbare bronnen weet Op de Weegh dat er meer partijen met elkaar spreken.

Beleggingsadvies verdwijnt

“Ten tweede horen wij van relaties dat men voor de keuze wordt gesteld door hun Bank om de advies dienstverlening om te zetten in een execution only- of vermogensbeheermandaat.” Bij execution only moet een belegger zelf zijn beslissingen nemen en uitvoeren bijvoorbeeld via internet. Bij vermogensbeheer heeft de vermogensbeheerder of bank de volledige volmacht over de handelingen. “Doordat de distributievergoeding/ bestandvergoedingen op fondsen gaat verdwijnen is een adviesdienstverlening voor de banken niet meer rendabel. Het is te arbeidsintensief ten opzichte van de opbrengsten.“ aldus Op de Weegh.

Heroriëntatie doelgroep

Tenslotte zijn veel vermogensbeheerders of private banken zich  op dit moment zich aan het heroriënteren over hun  doelgroep. Eind 2012 liet Van Lanschot Bankiers middels een brief aan haar cliënten  nog weten zich te richten op familievermogens met een minimale omzet van 5 miljoen euro en verzocht niet tot de doelgroep behorende klanten  hun bankzaken buiten de bank te brengen. “ We horen ook beheerders die voorheen een dienstverlening aanboden vanaf  € 100.000,- maar nu de ondergrens verhogen naar bijvoorbeeld € 250.000,-. Met het wegvallen van retourprovisies op effectentransacties en de bestandsvergoeding  op fondsen krijgt men deze doelgroep amper rendabel tenzij men hogere directe fee’ s gaat doorberekenen. ” De alternatieven voor de groep ontpoppen zich ook steeds meer; online vermogensbeheer (modelmatig) waar de belegger alles via internet zelf regelt.

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook