Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeVermogensbeheer › Vermogensbeheer: Staat de klant nog wel centraal na het invoeren van het provisieverbod?

donderdag 26 april 2018

Vermogensbeheer: Staat de klant nog wel centraal na het invoeren van het provisieverbod?

13 september - door: in: Vermogensbeheer

Topmannen van beleggingsinstellingen geven toelichting.

Per 1 januari 2014 is het provisiemodel niet meer veroorloofd. Hierdoor weten alle betrokken marktpartijen waar ze aan toe zijn en hoe zij de dienstverlening opnieuw moeten inrichten. Jan De Zeeuw van het consultancybureau Maslinski & Co ziet de afschaffing van het provisiemodel niet anders dan een structuurwijziging.

De Zeeuw is niet positief over het afschaffen van het provisiemodel. Hij vindt het een omslachtig plan. De doelstelling had volgens hem veel eenvoudiger bereikt kunnen worden door de hoogte van de retourprovisies te maximaliseren. Door het nieuwe provisieverbod heeft de AFM de touwtjes in handen en zijn de vermogensbeheerders slechts de uitvoerders.

Frans Van Lanschot van ABN Meespierson en Pim Mol van Rabobank Private Banking zijn het niet eens met de stelling van Jan De Zeeuw. Op moment zijn zij druk bezig met het maken van de vertaalslag  naar het nieuwe model. ABN Amro wil met al haar klanten opnieuw de wensen en eisen bespreken en probeert haar adviesklanten over te halen naar een vermogensbeheerrelatie.

Pim Mol van Rabobank Private Banking wil zijn beleggingsadviseurs niet langer een volumetarget meegeven. De klant moet centraal staan. De verwachtingen van de klant moeten worden waargemaakt door de adviseur. Dit kan alleen als hij de juiste doelstelling van de klant kan achterhalen.

Volgens Wouter Ten Have van Ten Have change management is de rol van de toezichthouder bij deze omzetting belangrijk. Zij moeten de banken hierbij helpen. Het alleen op de vingers tikken is niet voldoende.

Barend van Doorn, partner bij strategieconsultant Accenture is van mening dat het afschaffen van het provisiemodel een gat in het verdienmodel van banken creëert. Dit is extra pijnlijk gezien het feit dat banken al erg achterlopen bij de ontwikkeling van alternatieve verdien- en klantmodellen in vergelijking met buitenlandse banken. Het mes snijdt aan twee kanten wat weer verschraling van de dienstverlening als gevolg heeft.

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook