Vermogens-
beheer

Lees hier alle vermogensbeheer en aanverwante artikelen

Beleggen

Lees hier alles over beleggen en aanverwante artikelen

Fiscaal

Lees hier alles over fiscaal en aanverwante artikelen

Vermogensbeheer Journaal

homeBeleggen › Waarschuwing : gevaarlijke obligaties!

donderdag 26 april 2018

Waarschuwing : gevaarlijke obligaties!

28 augustus - door: in: Beleggen

Al een aantal dagen zie ik in diverse media de waarschuwing van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor bepaalde soort obligaties. Vandaag prijkt zelfs een levensgrote foto van Tim Mortelmans van de AFM op de voorpagina van het FD met als algemene mededeling: Let op ! De ene obligatie, is de andere niet. De autoriteit waarschuwt ons, de particuliere belegger, voor het beleggen in een risicovol soort obligaties. Het betreft hier geen huis-tuin en keuken obligatie maar obligaties in vastgoed, zonnepanelen, boskavels, landbouwgrond, teakhout of in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Mosterd na de maaltijd?

Is deze waarschuwing  terecht? Jazeker. Al jarenlang worden particuliere beleggers via diverse kanalen geronseld  voor  dit soort gegarandeerde hoog renderende obligaties, waarna blijkt dat de aanbieders er met het geld vandoor zijn gegaan of dat er van de zogenaamd gegarandeerde rendementen niets blijkt te kloppen. Is deze waarschuwing op tijd?  Waarschijnlijk niet, echter liever laat dan nooit. De AFM schat in dat de markt al enkele miljarden groot is en dat er zelfs pensioenen, erfenissen of geld voor de kinderen in is gestoken. Zeker niet de eerste zaak, maar wel een van de bekendste is die van Palm Invest. Obligaties voor vastgoed in Dubai met een ‘gegarandeerd’ rendement van 9% en aangeprezen  in het programma businessclass en op reclamezuilen langs het veld bij o.a. Ajax. Palm Invest dateert al uit 2006 dus oordeelt u zelf maar of de waarschuwing op tijd komt.

Wel een prospectus, geen AFM toezicht.

Bij obligaties die verhandeld worden in eenheden onder  de € 100.000,- geldt in Nederland wel een prospectusplicht, maar dit betekent niet dat ook de aanbieder op betrouwbaarheid is gecontroleerd. De toezichthouder controleert de prospectus op volledigheid van de gegevens en begrijpelijkheid voor de belegger. Of de informatie die erin staat ook daadwerkelijk klopt, wordt niet gecontroleerd. Voor beleggingsproducten boven de € 100.000,- per eenheid geldt zelfs een algehele vrijstelling van AFM-toezicht en ook geen prospectusplicht. Deze vrijstelling is er omdat beleggers die minimaal € 100.000,- in één product kunnen investeren worden geacht professioneel te beleggen en dan ook deskundig genoeg zijn om deze beleggingen te doorgronden. Dit is uiteraard erg verwarrend. Een belegger denkt dat als de prospectus is goedgekeurd dat ook de aanbiedende partij doorgelicht is.

Het is wellicht verstandiger de wetten omtrent het introduceren en plaatsen van dit soort obligaties en financiële producten te veranderen,  dan om de zoveel tijd waarschuwingen aan het beleggend publiek te doen via de landelijke media. Waarom moeten vermogensbeheerders en andere financiële instellingen wel een vergunning hebben en zich aan tal van regels houden en is er aan de andere kant op dit soort  aanbieders geen enkele controle.

Zoeken

Nieuwsbrief

Twitterfeed

@Efidenz: #positie #vermogensbeheer https://t.co/jHQsiS7ZF5
@DeeTimmermans: #Vermogensbeheerder zet #klimaatontkenners voor het blok aldus Finanz. Nieuwe trend? https://t.co/ATZfkm4XH3 VBDO… https://t.co/MagSnIxcJ4
@nielsSchreyers: Een voorproefje van eigentijds vermogensbeheer voor #belfius https://t.co/XF92CMr1LH

Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook